Alternatieve vervoersmiddelen en hun invloed op steden

Wat is een alternatieve vorm van vervoer en hoe helpt het de samenleving?

De fiets is een alternatieve vorm van vervoer dat al honderden jaren bestaat. Fietsen bieden een groenere en goedkopere optie voor mensen om van de ene plaats naar de andere te komen. Daarnaast verminderen ze de hoeveelheid vervuiling in de lucht en ze zijn veiliger dan autorijden. Naast de eventuele kostprijs, heeft de fiets uiteraard ook zijn positieve effecten op onze gezondheid.

Hoe fietsen de manier veranderen waarop mensen zich door steden verplaatsen

Het is een geweldige manier om actief te zijn en geld te besparen op kosten die te maken hebben met bijvoorbeeld een auto (Verzekering, Wegenbelasting, brandstof, onderhoud, …). Door te fietsen ga je de omgeving ook anders bekijken, dit in tegenstelling tot wanneer je in de auto zou zitten. Fietsvriendelijke steden zoals Amsterdam, Utrecht en Tokio hebben een enorme toename van het aantal reizigers gezien, met een stijging van het toerisme. Fietsen zijn dé manier om je in stedelijke gebieden te verplaatsen.

De verschillende soorten alternatieve vervoerssystemen

Het idee achter het concept van alternatieve transportsystemen is om een ecologische en duurzame manier van transport te creëren.

Deze systemen kunnen worden onderverdeeld in twee typen: conventioneel en elektrisch. Conventionele transportsystemen zijn degenen die al aanwezig zijn in onze samenleving: auto’s, bussen en treinen.

Elektrische transportsystemen daarentegen gebruiken elektriciteit als energiebron. Dit type systeem omvat fietsen en auto’s die op batterijen werken of worden aangesloten op een stroombron om op te laden. Kleine voorbeelden van dit type systeem: speed pedelecs/elektrische fietsen/elektrische steps/…. .

Te voet of met de fiets boodschappen doen

Te voet of met de fiets winkelen is een trend die overal ter wereld in populariteit stijgt. Het is een geweldige manier om de bezienswaardigheden om je heen te bekijken en je stad te ervaren. Daarnaast kom je, als je te voet gaat, ook gemakkelijker aan je dagelijkse stappen (mogen we ook niet vergeten 😉 ).

Hoe verplaats jij je het liefst? Laat het ons weten!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *