Kostprijs goedkope kleding - Daan Deelt

De kosten van goedkope kleding: de verborgen zonden waarvan je niet wist dat je ze beging

De werkelijke kosten van onze kleding

We kopen de hele tijd kleding, maar zit er meer achter deze kleding dan alleen het prijskaartje?

Kleding wordt gemaakt van verschillende materialen, waarvan sommige noodzakelijk zijn om van hoge kwaliteit te zijn. Materialen als katoen, wol en zijde zijn alleen duurzaam als ze biologisch worden verbouwd. Het verkrijgen van deze materialen betekent dat ze van dieren of planten moeten worden gehaald. Het proces om deze materialen te verkrijgen, eist ook zijn tol van ons milieu door de lucht en het water te vervuilen. Deze dieren die voor materiële productie worden gebruikt, moeten ook dierenmishandeling ondergaan om deze producten te kunnen produceren. Ten slotte missen veel mensen die in deze branche werken de mensenrechten en veiligheidsnormen die we hier in België als vanzelfsprekend beschouwen.

Hoe u geld kunt besparen en toch trendy kleding kunt dragen?

Met de feestdagen in aantocht zijn er veel manieren om geld te besparen op kleding. Om te beginnen zouden shoppers geen kleding voor de volle prijs moeten kopen. Het is beter om te wachten op uitverkoop of kortingen, die te vinden zijn bij de lokale handelaren (waaronder MIE, Magnifique en Boetiek Amaï). Een andere manier om meer waar voor je geld te krijgen, is door kleding te kopen die gemakkelijk te combineren is met wat je al in je kast hebt.

Wat zorgt ervoor dat kledingprijzen stijgen?

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kledingprijzen stijgen, waaronder inflatie/minder kortingen/duurdere materialen/ enz… .

Online winkelen heeft kleding kopen betaalbaar gemaakt. Merken als Zara en H&M bieden lage prijzen voor kleding, omdat ze deze in goedkope landen als Bangladesh produceren.

Om ervoor te zorgen dat kleding op een duurzame en menswaardige manier wordt geproduceerd, bestaan er een aantal initiatieven. Waaronder ook de “Schone Kleren Campagne” of de “Fair Wear Foundation”. Deze laatste heeft als doel de producenten en hun fabrieken te controleren, op basis van een hele reeks criteria (waaronder welzijn van de werknemers, werkomstandigheden, eerlijke lonen, …). Het Belgische JBC doet hier ook aan mee, zo ben jij als consument er “zeker” van dat jouw kleding onder betere werkomstandigheden werd geproduceerd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *