Gevolgen papier - Daan Deelt

De milieu-impact van papier

Milieu-effecten van traditionele papierproducten

Het milieu is een gedeelde verantwoordelijkheid en we moeten allemaal ons steentje bijdragen om bij te dragen aan het welzijn ervan. Om dit te doen, is het belangrijk dat we begrijpen hoe het gebruik van papierproducten het milieu beïnvloedt.

De vele papiersoorten worden gemaakt van natuurlijke hulpbronnen zoals bomen en water, wat betekent dat hun productieproces een aanzienlijke impact heeft op het milieu. Papierproducten hebben meer water nodig dan enig ander gewoon consumentenproduct om ze te produceren. Omdat bomen er ongeveer 10 jaar over doen om terug te groeien, heeft dit een nog grotere impact op het milieu. Bomen zuiveren onder andere onze zeer kostbare lucht.

De gevaren van de grafische industrie

De grafische industrie bestaat al eeuwen. Afdrukken is een proces waarbij tekst of afbeeldingen op papier worden gezet door inkt op papier aan te brengen. Het is een kunst die veel aspecten omvat, zoals zetwerk, grafisch ontwerp en pagina-indeling.

Kopiëren en printen is digitaal geworden en hoogvolume printers duiken overal op. Deze printers produceren veel giftige dampen die het milieu kunnen vervuilen. Mensen die in deze ruimtes werken, kunnen deze gifstoffen inademen en worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen. De productie van inkt creëert ook grote hoeveelheden afvalwater, dar afvloeit naar nabijgelegen wateren zoals rivieren, meren, oceanen en beken.

Ecologische en duurzame alternatieven voor papier

Papier is een materiaal dat al eeuwen wordt gebruikt om ideeën en informatie over te brengen. Maar het is ook een materiaal dat door de komst van nieuwe technologieën al tientallen jaren in verval is. Deze achteruitgang heeft geleid tot een aantal milieuproblemen, waaronder ontbossing en vervuiling.

Als je papier gaat gebruiken, gebruik het dan verstandig. Er zijn een aantal manieren waarop u uw papierverbruik kunt verminderen door minder te printen of door gerecycled papier te gebruiken. U kunt ook kijken naar het gebruik van ouderwetse pen en inkt in plaats van pennen met inktpatronen of balpennen met wegwerppatronen.

Daarnaast kunnen wij aanraden om zo veel mogelijk digitaal te werken, door gebruik te maken van mails en PDF-bestanden. Door de mails zo weinig mogelijk af te printen, kan u weer wat papier, en dus ook bomen, besparen. Wil je bijvoorbeeld een webpagina toch op een ecologische manier afdrukken, dan kan je surfen naar https://www.printfriendly.com/ en geef je het webadres in. Daarna kan je het PDF-bestand online bewerken en downloaden.

Een voorbeeldje van dit blogbericht op Print Friendly:

Heb jij nog tips om beter om te gaan met papier? Laat het ons weten in de reacties.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *