Voedselverspilling - Daan Deelt

Voedselverspilling: Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Waarom voedselverspilling een wereldwijd probleem is

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem en wordt steeds duidelijker. Er zijn veel redenen voor voedselverspilling, zoals onverantwoorde praktijken in de voedingsindustrie, grote hoeveelheden overproductie, niet-duurzame landbouwpraktijken en consumenten die niet eten wat ze kopen.

Men kan stellen dat het mondiale voedselsysteem een derde van al het geproduceerde voedsel verspilt. We moeten weten dat de gevolgen van dit probleem door toekomstige generaties zullen worden gevoeld en we moeten de verantwoordelijkheid nemen voor onze acties van vandaag.

De impact van het wereldwijde voedselsysteem op het milieu

Het mondiale voedselsysteem heeft een serieuze hervorming nodig als we ons milieu willen beschermen en willen voorzien in de behoeften van alle mensen.

Als we duurzaamheid in het voedselsysteem willen realiseren, moeten we rekening houden met twee aspecten: productie en consumptie. Als we een manier kunnen vinden om voedsel te produceren zonder de planeet te schaden, terwijl we ook de manier waarop mensen eten kunnen veranderen, dan kunnen we een duurzamere toekomst hebben.

Hoe voedselverspilling thuis te verminderen?

Er zijn veel manieren om de hoeveelheid voedsel die in huis wordt verspild te verminderen.

Een manier is om uw boodschappen te plannen op basis van uw boodschappenlijstje.

Een andere manier is om alleen het voedsel te kopen dat nodig is voor de week en vervolgens producten te gebruiken die het eerst bederven.

2 eenvoudige technieken om voedselverspilling in restaurants te verminderen

De restaurantindustrie is de grootste gebruiker van voedsel, goed voor ongeveer een derde van alle voedselconsumptie.

Een groot probleem in de horeca is voedselverspilling. Het is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor hun onderneming (aangezien voedselverspilling zorgt voor hogere kosten). Tijd dus om dit op de correcte manier aan te pakken.

Restaurants zijn steeds meer bezig met het verminderen van hun afval en het weggooien van niet-opgegeten voedsel. Restaurants kunnen bijvoorbeeld verschillende porties samenstellen, waardoor de klant zijn portie volledig opgegeten krijgt en/of door gebruik te maken van een initiatief als Too Good To Go.

Sluit je aan bij Too Good To Go

Niet alleen als restaurant, ook als bakker/slager/groenteboer/…. verspil je heel wat voedsel. De consument is zich hier echter niet vaak van bewust. Tijd dus om de consument bewuster zijn inkopen te laten doen en tegelijkertijd iets te doen aan het klimaat.

Aansluiten bij Too Good To Go is volledig GRATIS en je kan zo uw onderneming extra op de kaart zetten. Nadat je bent ingeschreven bij Too Good To Go kan je jouw voedseloverschotten aanbieden bij het grote publiek. De klant komt zijn pakketje bij jou afhalen en kan zo op die manier ook extra kennismaken met uw lokale onderneming. Misschien dat deze klant dan vaker een bezoek brengt aan jouw leuke bakkerij/slagerij/groentewinkel?

Too Good To Go brengt enkele kosten met zich mee, die heel snel terug te verdienen zijn. Eerst en vooral ontvangt Too Good To Go een commissie van €1,29/geredde portie en vragen zij een administratieve kost van €39,00 per jaar. Vanaf 10 porties begin jij als lokale handelaar al geld te verdienen aan al jouw overschotten.

Benieuwd naar wat Too Good To Go allemaal voor jou kan doen? Schrijf je dan in of neem contact met ons op.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *